Komuniciranje po elektronski pošti
There are no translations available.

Pri študiju na daljavo je precej komunikacije po elektronski pošti. Skušajte svoja sporočila oblikovati tako, da so sicer sproščena, pa vendar berljiva in prijazna. Morda vam bodo pri tem pomagala naslednja navodila:

  • sporočila naj bodo kratka, besedilo naj bo le tako dolgo, da ga je možno prebrati na zaslonu v celoti, brez da bi se bilo treba pomikati navzdol
  • pišite natančno, uporabljajte ločila in odstavke, sicer bralec ne more dobro slediti vašim mislim
  • uporabljajte jasno pisavo. Če uporabljate barve, bodite previdni (npr. rumena na beli podlagi je zelo slabo vidna)
  • primerno označite zadevo sporočila. Če jo boste označili nerodno, lahko zaide v spam, lahko jo bralec na hitro izbriše, ker misli, da je prejel reklamo. Pazite pa tudi, da pravi čas oblikujete nov naslov sporočila, če se z nekom začneta pogovarjati o drugi temi.

 

Elektronska sporočila niso tako formalna kot pisna, po drugi strani pa tudi ne tako neformalna kot ustno komuniciranje. Sporočila naj bodo napisana slovnično pravilno, brez tipkovnih napak. Zelo pomembno je, da tistemu, ki vam kaj sporoči, odgovorite. Ker ne more videti, da ste prebrali njegovo sporočilo, se lahko počuti, kot da se ne menite zanj, če mu ne odgovorite. Vaš odgovor pa je lahko zelo kratek, npr.: "Hvala, prejela." ali "Strinjam se z vašo idejo." ali "Dobrodošel na forumu, Janez."

Če vam kakšno sporočilo ni všeč, je dobro, da tistemu, ki vam ga je poslal, na kratko napišete, kako njegovo sporočilo razumete, potem pa mu brez jeze poveste, v čem se vaše mnenje razlikuje od njegovega. Na tak način bo oseba vedela, da jo skušate razumeti in če se je nerodno izrazila, bo popravila svojo trditev.

V elektronskih sporočilih bodite osebni (mislim, da je temu tako ali naš učitelj je rekel, da…). Sporočila v pasivni ali neosebni obliki lahko zvenijo dogmatsko ali preveč absolutno. Kadar je stavek zapisan v taki obliki, sogovorec nima možnosti, da bi sploh kaj povedal.

Če vas neko sporočilo ujezi, sicer odgovorite nanj, vendar ga nikar ne pošljite takoj. Mogoče ga boste kasneje napisali v malo bolj diplomatski obliki in si s tem pridobili možnost, da s sogovornikom najdeta kakšen sporazum.

Bodite previdni tudi z ironičnimi, sarkastičnimi in šaljivimi pripombami. Vsi jih ne razumejo.

Nikar ne pišite z velikim črkami, ker to pomeni, da kričite.

Forum je javno mesto, zato bodite previdni pri tem, ko govorite. Čeprav so ljudje tolerantni, je še vedno možno, da bi vas kdo tožil, ker ste ga razžalili. Posebno previdni bodite s pripombami, ki bi lahko razžalile narodnostno manjšino, versko skupnost, spolno pripadnost itd.